“Οι άλλοι είναι οι καθρέφτες μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να καταλάβουμε και που βρισκόμαστε και προς τα πού θέλουμε να πάμε”.
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα στο χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας, με 1η εφαρμογή στο Χαμόγελο του Παιδιού, ξεκινάει το προσεχές Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο Pas Par Tu Centre (Ιουστινιανού 8, Κέντρο, Θεσ/νίκη, 1ος όροφος). Το πρότυπο project “Create & Act” υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και σχεδιάστηκε από τη Χρύσα Ψωμιάδου. Η ίδια μας εξηγεί πώς συνδυάζει τις Τέχνες
και το Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό.
Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού
Δημιουργώ και δρω… “Create & act”. Πότε και πώς εμπνευστήκατε το συγκεκριμένο πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα;
Η δημιουργία και η δράση είναι δύο από τις βασικές αρχές στη ζωή μου, εξ’ ου και ο τίτλος του Προγράμματος.
Η έμπνευση για το πρόγραμμα προήλθε με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης μου στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Θυμάμαι είχα πει κατ’ ευθείαν «Αυτές τις τεχνικές θέλω να τις γνωρίσουν όλοι».
Μαζί με την εκπαιδευτική μου πορεία στο Χορό και την Ειδική Αγωγή, ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ήρθε και συμπλήρωσε το παζλ στο μυαλό μου. Σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα βιωματικό, αρχικά για παιδιά, και αργότερα για άλλες ηλικιακές ομάδες, ώστε να μπορούν να εκφράζουν και να δημιουργούν ό,τι υπάρχει στο μυαλό και το σώμα τους. Μέσα από τα εικαστικά, την αφήγηση, το χορό, τη μουσική και το θέατρο αποτυπώνουν εξωτερικά ερεθίσματα αλλά και εσωτερικές αναπαραστάσεις. Είναι κατάλληλο για όλα τα μαθησιακά προφίλ καθώς τα παιδιά αλληλεπιδρούν με ποικίλους τρόπους.
Η περίοδος της καραντίνας υπήρξε πολύ δημιουργική για εμένα καθώς όλο αυτό συντονίστηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το μυαλό μου δημιουργεί και σκέφτεται σχεδόν πάντα, όμως τη συγκεκριμένη στιγμή βρήκε το χρόνο και το χώρο να ‘ανθίσει’.
Που αποσκοπεί – στοχεύει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σας;
Ο στόχος μου μέσα από αυτό το πρόγραμμα έρχεται να εκπροσωπήσει το όραμα της ομάδας.
«Όραμά μας είναι να ανοίξουμε έναν δρόμο, ώστε να συνδεθούν οι άνθρωποι τόσο με το κέντρο της ύπαρξής τους, όσο και με άλλους ανθρώπους. Η αποστολή μας είναι μέσα από την έκφραση και τη δράση να δημιουργούμε και να επικοινωνούμε το πλαίσιο, για να θεραπεύσουμε κάθε σημείο στο σώμα και την ψυχή που «νοσεί». Δεσμευόμαστε σε αυτό αναγνωρίζοντας την Αγάπη ως θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη ποιοτικής επιβίωσης. Εκφράζουμε την αγάπη προς τη ζωή, προς τον εαυτό, προς τους άλλους, προς το περιβάλλον, καλλιεργούμε τις συνθήκες με ανάλογες δράσεις, για να ανιχνεύσει ο καθένας τη δική του αποστολή, στοχεύοντας να εμφυσήσουμε την αξία της σύνθεσης ενός καλύτερου συνόλου, για ένα καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο μέλλον.»
«Μαθαίνω τον Εαυτό μου παρατηρώντας τους Άλλους». Εξηγήστε μας με ποιους τρόπους η εκπαιδευτική σας ομάδα υλοποιεί το συγκεκριμένο μότο;
Στην εκπαιδευτική διαδικασία χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά τη θέση του παρατηρητή με πολλούς τρόπους μέσα από σχεδόν τις περισσότερες δραστηριότητες. Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν και να χτίζουν «γέφυρες επικοινωνίας» με τους άλλους. Χρησιμοποιούν τους άλλους ως καθρέφτες για να γνωρίσουν και αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά από τον εαυτό τους. Οι άλλοι είναι οι καθρέφτες μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να καταλάβουμε και που βρισκόμαστε και προς τα πού θέλουμε να πάμε.
Στο “Create & act” συμπράττουν η αφήγηση, ο χορός, το θέατρο, τα εικαστικά και η μουσική. Με ποιο τρόπο όλες αυτές οι μορφές τέχνης συνδέονται με το Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό - NLP;
Οι παραπάνω τέχνες χρησιμοποιούνται ως μέσο στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε τα παιδιά να εκφράσουν και να αποτυπώσουν εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός αναπλαισιώνει ή ενδυναμώνει το υλικό που έχει προκύψει από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες με ανάλογες τεχνικές. Επιπλέον δίνει εργαλεία στα παιδιά διαχείρισης καταστάσεων, παρατήρησης και στοχοθεσίας.
Πρόκειται για ένα βιωματικό πρόγραμμα που ενδυναμώνει την κάθε προσωπικότητα ξεχωριστά. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό αναφορικά με το πλαίσιο του προγράμματος;
Αυτό έχει να κάνει με τα μαθησιακά προφίλ και με τους τρόπους με τους οποίους λαμβάνει και αλληλεπιδρά το παιδί με τις πληροφορίες και τις δραστηριότητες. Οι πληροφορίες δίνονται με ποικίλους τρόπους ώστε το κάθε παιδί ανεξάρτητα με το προφίλ που ανήκει να λάβει το ερέθισμα. Ακουστικοί, Οπτικοί, Κιναισθητικοί, Ψηφιακοί/Λεκτικοί έχουν πρόσβαση στην ίδια πληροφορία χρησιμοποιώντας τις περισσότερες από τις αισθήσεις. Αυτό καθιστά και το πρόγραμμα βιωματικό. Όπως φυσικά έπρεπε να είναι η εκπαιδευτική διαδικασία.
Comments