top of page

Interview | Jella Psomiadou

Today: Dance World Day

29 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Χορού


«Οι χορευτές είναι οι αθλητές του Θεού». Albert Einstein

Ο χορός είναι πνοή, ζωή, έκφραση, έμπνευση, επικοινωνία, ενορχήστρωση σώματος – νου – ψυχής, παλμός, ρυθμός. Ο χώρος του χορού έχει την ευλογία να εμπνέει και να εμπνέεται από νέους χορογράφους και χορευτές. Αυτή την εβδομάδα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού η Pas Par Tu φιλοξενεί τη συνέντευξη της Ευγενίας Ψωμιάδου.


Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού


Συναντήσαμε και παρακολουθήσαμε επί τω έργω την Ευγενία Ψωμιάδου, πριν από λίγες ημέρες, στο διαγωνισμό χορού “Veria Dance Competition”. Εκεί όπου συμμετείχε με τη χορευτική της ομάδα απέσπασε στην κατηγορία επαγγελματιών στο κλασικό μπαλέτο το 3ο Βραβείο με τη Γκάντζου Λυδία και στην κατηγορία σπουδαστών στο κλασικό & στο σύγχρονο χορό τα 2α βραβείο με τη Μπουτούδη Κατερίνα και με τις μαθήτριές της το 2ο Βραβείο Σύγχρονου Ομαδικού στην κατηγορία 16-18 ετών.

Οι τίτλοι των χορογραφιών της - «Does anybody listen?”, “(Re)play”, “Game on”, “I”, “Toc toc” – όπως και το χορογραφικό περιεχόμενο αυτών μεταφέρουν τον τρέχοντα κοινωνικό-πολιτικό προβληματισμό και τις ανησυχίες της ίδιας. Ωστόσο, στις συνεργασίες της γοητεύεται να ανατρέχει και πίσω στο χρόνο, όπως συνέβη μέσα από το «Όνειρο θερινής νυκτός» του Σαίξπηρ που ανέβηκε το φετινό Φλεβάρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Ποιο είναι το μάντρα σας στο χορό;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ , με μια γρήγορη σκέψη θα έλεγα ότι το μάντρα μου είναι ο ίδιος ο χορός !


Σύμφωνα με τα κριτήρια σας ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια χορεύτρια;

Ακριβώς τα ίδια που θεωρώ σημαντικά και για τους ανθρώπους γενικότερα . Να είναι πραγματικά παρών σε αυτό που του συμβαίνει, να θέλει να μαθαίνει συνεχώς ή και να ξε- μαθαίνει πράγματα που δεν τον εξυπηρετούν πια, να σέβεται την τέχνη, να σέβεται το σώμα του, να είναι αληθινός χωρίς περιτυλίγματα, να πιστεύει στον εαυτό του και να απολαμβάνει τη διαδρομή. Α και κάτι τελευταίο, μακριά από το drama και την αρνητικότητα!


"Όνειρο θερινής νυκτός "... Πώς προέκυψε η συνεργασία με τους "Χορευτες του Βορρα";

Γνώριζα την Τατιάνα πολλά χρόνια λόγω της πορείας της στο χώρο και φυσικά λόγω των «Χορευτών του Βορρά», χωρίς να έχουμε προσωπική επαφή ποτέ! Χάρηκα τόσο πολύ όταν ανακοίνωσε την audition της ομάδας για νέα μέλη και κυρίως για χορευτές από τη Βόρεια Ελλάδα, οπότε και δήλωσα συμμετοχή ! Αυτό ήταν τον έναυσμα για ξεκινήσει η συνεργασία μας. Δέχτηκα το τηλεφώνημα από την Τατιάνα για να μου προτείνει τη θέση του βοηθού χορογράφου, καθώς είχε ακούσει πολύ καλά λόγια για εμένα από παλιούς της συνεργάτες και συγκεκριμένα από την αγαπημένη μου Σοφία Καλπενίδου . Στην συνέχεια παρακολούθησε και μια παράσταση, όπου συμμετείχα ως χορογράφος και έτσι ξεκίνησε αυτή η συνεργασία .


Ως χορεύτρια και χορογράφος ποια είναι τα στοιχεία που φέρουν την προσωπική σας υπογραφή στο «Όνειρο Θερινής Νυκτός»;

Όταν δουλεύεις σε ένα τόσο δημιουργικό πλαίσιο και έχεις την ελευθερία από τη χορογράφο να εκφραστείς και να προτείνεις πράγματα, σίγουρα θα υπάρχουν στοιχεία που φέρουν την προσωπική σου υπογραφή. Αυτό συνέβη στη συγκεκριμένη συνεργασία και όχι μόνο προς εμένα αλλά και προς όλους τους χορευτές που είχανε το χώρο να εκφράσουνε τις προσωπικές τους ανησυχίες και προτάσεις! Όποτε σίγουρα υπάρχω και εγώ κάπου μέσα στο έργο, κυρίως σε ότι αφορά το σωματικό θέατρο και τη ζωώδη κίνηση!


Πως οραματίζεστε την εξέλιξη της προσωπικής σας πορείας;

Δεν είμαι καλή στο να οραματίζομαι εμένα κάπως! Απλώς κάνω αυτό που κάνω μαθαίνοντας συνεχώς, έχοντας ανησυχίες για πολλά θέματα και ένα τρόπο να τις εκφράζω. Όποτε το αφήνω στη ροή και όπου με βγάλει!


Υπάρχει στο μυαλό σας κάποιο project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε στο άμεσο μέλλον;

Υπάρχουν πολλά project πολλές ιδέες και πολύ όρεξη , όποτε θα μάθετε νέα σύντομα !



Ποιες από τις προηγούμενες εμπειρίες σας προετοίμασαν για το "Ονειρο Θερινης Νυκτος";

Όλες οι εμπειρίες που έχω αποκτήσει μέχρι τώρα , χορευτικές και μη, με έχουν προετοιμάσει γι’ αυτά που ήρθαν και για αυτά που θα έρθουν!




Λίγα λόγια για την Ευγενία Ψωμιάδου

Η Ευγενία Ψωμιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού “Φυλλίς Μάντζιαρη” καθώς και κάτοχος των πτυχίων R.A.D και I.S.T.D Diploma in dance education στον κλασικό χορό και ADV 2 σε κλασικό και μοντέρνο χορό. Έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Daniel Lommel (35ans of Daniel Lommel ως βοηθός χορογράφου), Esther Ambrosino (Fire Bird, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), Diana Theocharidis (Don Giovanni), Σοφία Σπυράτου (Θεογονία), Στέλλα Μιχαηλίδου (Ιζαντόρα Ντακ, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), Τατιάνα Παπαδοπούλου - «Χορευτές του Βορρά» (Όνειρο Θερινής Νυκτός, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) Ιωάννη Μαργαρώνη («A smoking – hot duo», Θέατρο Βεργίνα), “Romeo & Juliet” (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) ως χορεύτρια και ως βοηθός χορογράφου. Συμμετείχε στην παράσταση «Anthology for the young and the Old» (Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ χορού, όπως το Φεστιβάλ Δάσους (ομάδα χορού B+6), 14ο Φεστιβάλ Χορού Ελλήνων Χορογράφων (ομάδα χορού Pas.Par.Tu, Μιχάλης Κακογιάννης). Έχει διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς χορού ως χορεύτρια (Τερψιχόρη, International Hellas Competition) και ως χορογράφος όπου έχει κερδίσει βραβεία χορογραφίας (International Hellas Competition, Dance Arts Competition Greece, Veria Dance Competition). Από το 2013 διδάσκει κλασικό και σύγχρονο χορό σε σχολές χορού, αλλά και επαγγελματικές δραματικές σχολές θεάτρου.


CONTACT:

Mobile: +306984882776

Mail: eupsomiadou@gmail.com

Instagram: jella_psomiadou

Facebook: jella psomiadou



124 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page