«Η θεματική του ‘Bright Future’ ασχολείται με το μέλλον. Μας απασχόλησαν ερωτήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη επαφή, την επικοινωνία, και τις δομές μιας μελλοντικής κοινωνίας».
‘Bright Future’
Το Bright Future είναι μία παράσταση σύγχρονου χορού που προέκυψε από την έρευνα του χορογράφου και ερμηνευτή Ευάγγελου Πουλίνα και των χορευτών, με άξονα τον χρόνο και τις προσδοκίες.
Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού
1. Ξεκινήσατε το χορό στα 22 σας χρόνια. Τι ακριβώς συνέβη τότε και μέχρι και σήμερα ζείτε χορεύοντας;
Ήμουν σπουδαστής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης όπου είχα τη χαρά να γνωρίσω την Όλγα Δελιάκη η οποία ετοίμαζε χορογραφίες για γυμναστικές επιδείξεις και φεστιβάλ. Λάτρεψα την κίνηση, το χορό και την επαφή με το κοινό μέσα από τη συμμετοχή μου σε αυτές τις χορογραφίες.
2. Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει στο χορό;
Αυτό που με συναρπάζει στο χορό είναι η δυνατότητα που σου προσφέρει να εκφραστείς και να επικοινωνήσεις χρησιμοποιώντας το σώμα σου και το ότι αυτή η επικοινωνία δεν εμποδίζεται από τους περιορισμούς της γλώσσας.
3. Στην παράσταση σας 'Bright Future" που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (9&10 Δεκεμβρίου) ασχοληθήκατε με το χρόνο και τις προσδοκίες.
Μιλήστε μας για την καλλιτεχνική σας δημιουργία σε συνάρτηση με την έννοια του χρόνου
Η θεματική του ‘Bright Future’ ασχολείται με το μέλλον. Μας απασχόλησαν ερωτήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη επαφή, την επικοινωνία, και τις δομές μιας μελλοντικής κοινωνίας. Η περίοδος δημιουργίας του έργου ήταν το 2020-21 και κατοπτρίζει καταστάσεις της περιόδου αυτής. Το μέλλον φαντάζει δυστοπικό και η ανθρώπινη επαφή περιορισμένη. Τα έργα μου έχουν πάντα επιρροές από την πραγματικότητα που βιώνω και εμπεριέχουν προβληματισμούς, καταστάσεις και συναισθήματα που κάθε περίοδος έχει φέρει/δημιουργήσει. Έχοντας αυτή τη συσχέτιση με το παρόν τους, στέκουν ως σημεία μέσα στη ροή του χρόνου που εκφράζουν μια στιγμή/περίοδο και προσφέρονται για συνδιαλλαγή με το εκάστοτε παρών.
4. Ποιά είναι η ανάγκη που μας οδηγεί στο να σχεδιάζουμε και να προσπαθούμε να ελέγξουμε το μέλλον μας;
Είναι ένα ερώτημα που δεν έχω καταφέρει να απαντήσω. Ίσως να είναι η ανάγκη μας για ασφάλεια και ο φόβος μας για το θάνατο και την ανυπαρξία που μας οδηγούν στο να θέλουμε να κατευθύνουμε το μέλλον μας.
5. Πώς μπορούμε να συμβιβαστούμε με το άγνωστο και να απολαύσουμε το απρόσμενο;
Πιστεύω πως αν περιορίσουμε τις προσδοκίες μας θα μπορέσουμε να μειώσουμε το άγχος και την ανησυχία που μας διέπει και να μπορέσουμε να διαθέσουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια στο να απολαύσουμε το παρόν και να αποδεχτούμε ό, τι αυτό προσφέρει.
6. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την καλλιτεχνική προσδοκία για ένα τέλειο αποτέλεσμα, όταν χορεύετε αισθάνεστε να συμπλέετε με την εγωιστική πλευρά σας ή να συγκρούεστε με αυτήν;
Πιστεύω σε διαδικασίες και δημιουργικές δομές όπου ο εγωισμός είναι περιορισμένος. Σημαντικές έννοιες για τη δουλειά μου και εμένα ως άτομο είναι η έκθεση, η επικοινωνία και η συνεργασία. Η κάθε στιγμή μπορεί να θεαθεί ως τέλεια από κάποια οπτική γωνία και στόχος μου είναι να βρω αυτή την "γωνία" και να την επικοινωνήσω με τους θεατές.
7. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης για τις χορογραφίες σας;
Οι άνθρωποι και η καθημερινότητα τους.
8. Τι διδάξατε και σε ποιους απευθύνονταν το Workshop που έλαβε χώρα στο κέντρο Pas par tu και σε συνεργασία με τη Χριστίνα Μερτζανη;
Στο σεμινάριο με την Χριστίνα Μερτζάνη διδάξαμε τεχνικές partnering που αφορούν το πως μπορείς να κινηθείς μαζί με ένα άλλο σώμα.
Βιογραφικό Ευάγγελου Πουλίνα
Ο Ευάγγελος Πουλίνας είναι κάτοχος MFA στο χορό από το Tisch School of the Arts του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δίπλωμα από την Κρατική Σχολή Χορού Αθηνών και Πτυχίο από το τμήμα φυσικής αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει υποτροφίες από πολυάριθμα αναγνωρισμένα ιδρύματα όπως: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Σ. Ωνάση, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, Ίδρυμα Ελληνικών Κρατικών Υποτροφιών και Danceweb Europe. Ως δημιουργός ο Ευάγγελος έχει δείξει δουλειά στην Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ως χορευτής ερμήνευσε δημιουργίες των: Johannes Wieland, Maxine Doyle, Katarzyna Gdaniec και Marco Cantalupo, Marcel Leemann, Constanza Macras, Konstantinos Rigos, Nigel Charnock, Jasmin Vardimon, Win Vandekeybus μεταξύ άλλων. Ως δάσκαλος ο Ευάγγελος έχει διδάξει σύγχρονη τεχνική, συνεργαζόμενος σε Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ελβετία, Ελλάδα, Αυστρία, Σουηδία, Μακάο, Γαλλία, ΗΠΑ και Κίνα.
Comments