top of page
Karolina Pappou

Πώς να γίνετε φίλοι με τον εσωτερικό κριτή σας;

Είσαι εσύ ο χειρότερος εχθρός σου; Ακούγεται ίσως ακραία η ερώτηση αυτή. Ωστόσο, η απάντηση είναι αρκετά συχνά θετική: «Ναι»! Γιατί;



Έχεις το ίδιο θέμα με όλους μας: αυτή η φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου, που λειτουργεί ως εχθρός και σαμποτάρει οτιδήποτε κι αν κάνεις, είναι η φωνή που σου λέει ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου, να υλοποιήσεις τους στόχους σου, ότι δεν υπάρχει καμία γυναίκα ή άνδρας που να σε βρίσκει ελκυστικό ή ελκυστική ή ότι είσαι καταδικασμένος ή καταδικασμένη ν’ αποτύχεις.

Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, εσύ ο ίδιος είσαι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να βελτιωθείς, εξαιτίας του εσωτερικού κριτή σου που εκδηλώνεται ως η φωνή μέσα στο κεφάλι σου!

Της Καρολίνας Παππού

Δημοσιογράφος – Ψυχολόγος – Master Theta Healer - Χοροθεραπεύτρια



Πιθανόν να έχετε κουραστεί μ’ αυτή την αρνητική φωνή μέσα στο κεφάλι σας, η οποία συνηθίζει να φλυαρεί λέγοντας σας αρνητικά πράγματα για τον κόσμο γύρω σας, αλλά και τον εαυτό σας. «Είσαι άχρηστος», «ηλίθιος!», «κανείς δεν σε γουστάρει», «τίποτα δεν είναι εντάξει, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ καλά». Ή, μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, μια αίσθηση μέχρι και… μίσους για τον εαυτό σας. Ενοχή, ντροπή ή θυμός για τον εαυτό σας ή οποιαδήποτε παραλλαγή των συναισθημάτων αυτών υπάρχει.

Το θέμα είναι, ότι όλοι μας έχουμε τη θυμωμένη κι ενοχλητική αυτή φωνή μέσα στο κεφάλι μας, η οποία γίνεται ακόμη πιο δυνατή όταν την αγνοήσεις. Κι επίσης, εάν την αγνοήσετε, τότε αγνοείτε τις δυνητικά σημαντικές πληροφορίες που αυτή η φωνή μεταδίδει!


Συχνά, η επικριτική φωνή μας αποτελεί μια εκδήλωση φόβου, θυμού, ντροπής ή τραύματος. Ή, μπορεί να είναι η φωνή κάποιου ο οποίος ήταν επικριτικός απέναντί ​​μας: γονέα, δασκάλου, φίλου ή συντρόφου. Μπορεί να είναι ο τρόπος μας να παρακινούμε τον εαυτό μας ή να προφυλαχτούμε προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς από την κριτική των άλλων. Συμπερασματικά, μπορεί να είναι κι ένα μείγμα όλων των παραπάνω.


6 συμβουλές για να είστε πιο ευγενικοί και ήπιοι με τον εαυτό σας



1. Εξερευνήστε τι είναι για εσάς ο εσωτερικός σας κριτής


Αφιερώστε λίγο χρόνο για ν’ ακούσετε τον εσωτερικό σας κριτή. Μπορείτε να αναγνωρίσετε ή να ερμηνεύσετε την πρόθεση πίσω από αυτό που σας λέει; Μερικοί άνθρωποι, για παράδειγμα, διαπιστώνουν ότι διδάχτηκαν από τις οικογένειές τους να επικρίνουν τον εαυτό τους πριν καν προλάβουν οι άλλοι γύρω τους να το κάνουν για εκείνους. Άλλοι μπορεί ν’ ανακαλύψουν ότι έμαθαν να επιστρέφουν το αίσθημα του θυμού στον εαυτό τους επειδή δεν ήταν αποδεκτό να εκφράσουν το θυμό τους, καθώς μεγάλωναν εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος τους. Μπορεί, για παράδειγμα να ήταν απαράδεκτο ή ντροπιαστικό να είσαι θυμωμένος.


2.Τι προκύπτει όταν σκέφτεστε να μην κάνετε τόσο συχνά αυτοκριτική;


Είναι σύνηθες να φοβόμαστε ν’ αφήσουμε την αυτοκριτική να φύγει. Μπορεί να πιστεύουμε ότι μας παρακινεί, μας ωθεί να πετύχουμε τους στόχους μας ή πιθανόν να είναι βαθιά συνυφασμένη με την τελειομανία. Μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι μας προστατεύει.


Αλλά, ειλικρινά, πιστεύω ότι είμαστε πιο παραγωγικοί όταν προερχόμαστε από ένα περιβάλλον συνεχούς κι αληθινής κατανόησης ή συμπόνιας και όχι από ένα επικριτικό και τιμωρητέο πλαίσιο. Σκεφτείτε το - ποιοι είναι οι καλύτεροι ηγέτες, αυτοί που σας εμπνέουν; Είναι σταθεροί, στοχαστικοί, οριοθετημένοι ή πειθαρχημένοι, χωρίς να είναι άκαμπτοι ή στενοκέφαλοι. Ουσιαστικά, εμπνέουν μέσω της στοργής και του σεβασμού και όχι μέσω του φόβου.



3.Ακούστε προσεκτικά το συναίσθημα


Είσαι λυπημένος, θυμωμένος, ντρέπεσαι; Εκτός από τα ευχάριστα ή θετικά συναισθήματα μπορείτε να είστε ασφαλείς και με τα επίπονα ή στενάχωρα συναισθήματα! Αναπνεύστε μέσα απ’ αυτά. Βιώστε τα! Αισθάνεστε ότι χρειάζεστε κάποια επιπλέον υποστήριξη για να τα διαχειριστείτε και τελικά να ισορροπήσετε αυτό το συναίσθημα, εφόσον αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο; Τι θέλει να σας πει; Επίσης, ίσως αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να δείτε πώς νιώθετε όταν είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας. Μπορεί, για παράδειγμα να διαπιστώσετε ότι σας πονάει να φτάνετε στα άκρα τον ίδιο σας τον εαυτό, παραχωρώντας υπερβολική δύναμη στον εσωτερικό σας κριτή.


4.Μπορείτε να απαλύνετε τις λέξεις ή το συναίσθημα, αλλά να κρατήσετε την ουσία του μηνύματος;


Μπορείς να παρατηρήσεις προσεκτικά το μήνυμα και πού αυτό αποσκοπεί να σε καθοδηγήσει; Μερικές φορές είναι πιθανόν να ταυτιστείτε απόλυτα με την επικριτική φωνή σας και να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που σας λέει αυτό που πρέπει να σας πει. Διαβάστε το παρακάτω παράδειγμα και τις δύο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις:


Α.«Ηλίθιε! Γιατί έπρεπε να το πεις αυτό; Τώρα δεν θ’ αρέσεις σε κανέναν».


Β.«Φοβάμαι ότι δεν θα με συμπαθήσει κανείς, επειδή είπα κάτι που ένιωσα ότι ήταν ανόητο».


Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι η άνωθεν ευγενική προσέγγιση σας διευκολύνει ν’ απαντήσετε. Η ήπια προσέγγιση σας παροτρύνει να δεσμεύσετε τον λογικό εγκέφαλό σας να συμπάσχει με τους φόβους σας. Προσπαθήστε να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας και να τον καθησυχάσετε, όπως θα κάνατε για το παιδί σας ή έναν φίλο, για παράδειγμα: «Νιώθεις φόβο. Το καταλαβαίνω. Νομίζω ότι είναι απίθανο να σε απορρίψουν όλοι επειδή απλά έκανες μια παρατήρηση».



5.Μήπως βάζετε υπερβολικά «σκληρά» όρια μέσω των επιθέτων με τα οποία χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας;


Μερικές φορές, μπορεί να αποκαλούμε τους εαυτούς μας με “σκληρά” επίθετα όπως τα παρακάτω: «ανόητος», «ηλίθιος», «χοντρός, «άχρηστος». Πιθανόν μια τόσο ακραία προσέγγιση να λειτουργεί φαινομενικά εποικοδομητικά. Ωστόσο είναι απαραίτητο για την ψυχική σας υγεία ν’ αποφεύγετε να έχετε ένα υπερβολικά “σκληρό” όριο όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας. Μην επιτρέψετε ποτέ σ’ αυτή τη φωνή στο κεφάλι σας να σας μιλήσει με απαξιωτικά επίθετα. Το αρχικά απαίσιο συναίσθημα μπορεί να σας στεναχωρεί, αλλά τουλάχιστον δεν προσθέτετε κάτι ακόμα πιο βλαβερό στο «μείγμα» της αυτοκριτικής και κατ’ επέκταση στην αυτοπεποίθησή σας.


Σκεφτείτε πώς θα μιλούσατε σ’ έναν φίλο. Μερικοί από εμάς δεν θα μιλούσαμε ούτε στον χειρότερο εχθρό μας με τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας.


6.Μπορείς να αγκαλιάσεις τον εσωτερικό σου κριτή και να τον ευχαριστήσεις επειδή σε οριοθετεί και σε προσέχει


O εσωτερικός κριτής συνήθως προσπαθεί απλώς να σε κρατήσει ασφαλή, ακόμα κι αν αυτό δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Εσύ επιλέγεις πώς θα καθοδηγείς τον εσωτερικό σου κριτή και όχι αυτός εσένα!

32 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

IQ Body

Comments


bottom of page