Τι είναι το σωματικό μας IQ
«Το σώμα σας είναι έξυπνο», πρεσβεύει η παγκοσμίως αναγνωρισμένη κλινική διατροφολόγος Sita Huber, συνεργάτιδα του TV Show “10 Next Top Model”. H Αυστραλή ιδρύτρια της δικτυακής σελίδας Mind Body IQ (www.mindbodyiq.com.au) βοηθά τους ασθενείς να φτάσουν στη βασική αιτία των συμπτωμάτων τους, αντιμετωπίζοντας την υποκείμενη βιοχημική ανισορροπία, χρησιμοποιώντας γενετικές και προηγμένες μεθόδους κλινικών δοκιμών και ενθαρρύνοντας τον αυτοπροβληματισμό, παράλληλα με την ενδυναμωμένη εκπαίδευση. «Συνεργαζόμαστε με τους ασθενείς για να υποστηρίξουμε την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία τους, με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ισορροπημένου τρόπου ζωής», εξηγεί η ίδια. Το σωματικό IQ σχετίζεται με το πόσο καλά γνωρίζουμε το σώμα μας, αντιλαμβανόμαστε τις λειτουργίες του και έχουμε συνείδηση σχετικά με όλα όσα προσπαθεί να μας πει.
Από το κύκλωμα του εγκεφάλου, που είναι πιο περίπλοκο και από τους πιο εξελιγμένους υπολογιστές, μέχρι και τους καρδιακούς μύες, το σώμα μας αποτελεί ένα θαύμα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται να προσπαθούμε να καλλιεργούμε αυτό το σωματικό μας IQ, ώστε να βελτιώνουμε την υγεία μας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, όσο καλύτερα γνωρίζουμε το σώμα μας, τόσο καλύτερα νιώθουμε.
Δοκιμάστε τον εαυτό σας στα βασικά με το παρακάτω κουίζ!
Το τεστ
Απαντήστε στις παρακάτω 5 ερωτήσεις όσο πιο ειλικρινά μπορείτε και στο τέλος υπολογίστε το σκορ σας.
Γνωρίζετε πόση χοληστερίνη έχετε, ποιες είναι οι τιμές της αρτηριακής σας πίεσης και ποιο το βάρος σας;
Α. Όχι, κανένα από τα τρία (1).
Β. Ένα ή δύο από τα τρία (2).
Γ. Και τα τρία (3).
Όταν τρώτε αναγνωρίζετε πότε έχετε χορτάσει και σταματάτε όταν νιώθετε τo αίσθημα πληρότητας;
Α. Ποτέ (1).
Β. Κάποιες φορές (2).
Γ. Σχεδόν πάντα (3).
Τους τελευταίους 6 μήνες πόσο συχνά είχατε ένα προαίσθημα που αποδείχθηκε τελικά σωστό;
Α. Ποτέ (1).
Β. Λίγες φορές (2).
Γ. Αρκετά συχνά (3).
Σκεφτείτε ένα μέρος του σώματός σας που κάποια στιγμή πονούσε. Πόσα πράγματα μπορείτε να σκεφτείτε που βοήθησαν να βελτιωθεί ή που το χειροτέρεψαν, όπως το να παίρνετε βαθιές αναπνοές, τα παυσίπονα ή η κίνηση;
Α. Κανένα (1).
Β. Ένα ή δύο (2).
Γ. Τρία ή περισσότερα (3).
Σκεφτείτε κάτι που θα σας έκανε να νιώσετε πολύ μεγάλη ευτυχία και πληρότητα. Φανταστείτε το να σας συμβαίνει πραγματικά. Μπορείτε να νιώσετε το συναίσθημα αυτό σωματοποιημένο κάπου στο σώμα σας;
Α. Όχι (1).
Β. Το νιώθω πολύ λίγο (2).
Γ. Έχω μια πολύ έντονη αίσθηση (3).
Βρείτε το σκορ σας.
Το σκορ σας θα πρέπει να είναι ανάμεσα στο 5 και το 15. Όσο πιο κοντά στο 5 βρίσκεται το σκορ σας, τόσο λιγότερο γνωρίζετε το σώμα σας. Αλλά μπορείτε να βελτιώσετε το IQ σας ακολουθώντας τις συμβουλές που αναφέρονται παρακάτω. Αντίθετα, όσο πιο κοντά είναι στο 15 το σκορ σας, τόσο πιο πολλά γνωρίζετε για το σώμα σας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί παρ’ όλα αυτά να αποδειχθούν χρήσιμες.
Πώς θα αυξήσουμε το σωματικό μας IQ
Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε να αυξήσουμε το σωματικό μας IQ.
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια
Το να ακούμε το σώμα μας είναι σημαντικό, όμως οι αριθμητικές πληροφορίες μπορούν να μας διαφωτίσουν ακόμα περισσότερο. Η χοληστερίνη, το σάκχαρο, οι τιμές σιδήρου στο αίμα μας, η αρτηριακή πίεση και το βάρος αποτελούν κατευθυντήριες πληροφορίες για την καλύτερη υγεία μας.
Να γνωρίζουμε γιατί και τι φάρμακα παίρνουμε
Πολλοί άνθρωποι παίρνουν φάρμακα που δεν τους ταιριάζουν. Είναι απαραίτητο, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, ώστε να «επικαιροποιούμε» τα φάρμακα που παίρνουμε. Για παράδειγμα, αν παίρνουμε φάρμακα για την πίεση και χάσουμε βάρος, μπορεί η πίεσή μας να βελτιωθεί και να μη χρειαζόμαστε φάρμακο ή να χρειαζόμαστε μικρότερη δόση.
Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας
Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει, απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Τα συναισθήματα ωθούν τον άνθρωπο σε δράση, ρυθμίζουν και κατευθύνουν τη συμπεριφορά του. Σχετίζονται με φυσιολογικές αλλαγές στον οργανισμό του, όπως για παράδειγμα όταν νιώθει φόβο κινητοποιείται το συμπαθητικό σύστημα, παρατηρείται ταχυκαρδία, άτακτες και σπασμωδικές κινήσεις ωχρότητα, τάση φυγής κ.ά. Ο Daniel Goleman, διδάκτωρ του Harvard, υποστηρίζει ότι η ισορροπία αρνητικών και θετικών συναισθημάτων είναι αυτή που εξασφαλίζει την ψυχική ευεξία. Για παράδειγμα, μια μεγάλη στεναχώρια μπορεί να επηρεάσει την καρδιά μας ή να μας οδηγήσει στο να πάρουμε βάρος.
Ασκήσεις που θα μας βοηθήσουν:
Μπορούμε να εξασκηθούμε με διάφορους τρόπους. Η ψυχολόγος Φλώρα Χατζημανώλη, εξειδικευμένη στο Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας, προτείνει την παρακάτω μέθοδο. Θεωρεί ιδιαίτερα βοηθητικό «να φτιάξουμε μόνοι μας ή μαζί με έναν φίλο μας έναν κατάλογο συναισθημάτων, τόσο θετικών όσο και αρνητικών. Στην αρχή, μπορούμε να βάλουμε στον κατάλογο τα πιο βασικά συναισθήματα (χαρά, φόβο, ντροπή, λύπη, έκπληξη, ηρεμία) και κατόπιν να τον εμπλουτίσουμε (περηφάνια, απογοήτευση, ευτυχία, μοναξιά, κ.ά). Αυτόν τον κατάλογο μπορούμε να τον έχουμε μαζί μας σαν χάρτη για την αναγνώριση των συναισθημάτων μας και να τον συμβουλευόμαστε όταν παρατηρούμε έστω και μικρά σημάδια αλλαγής της διάθεσής μας ή των σκέψεών μας».
Επιπλέον, όπως η ίδια τονίζει, «χρειάζεται να αποδεχτούμε τα «αρνητικά συναισθήματα» και να μη φοβόμαστε να τα βιώσουμε, αποφεύγοντάς τα ή μειώνοντας τη σημασία τους. Όταν φοβόμαστε ότι τα συναισθήματα αυτά δεν θα περάσουν ποτέ, είναι σαν να φοβόμαστε πως το στομάχι μας θα μείνει για πάντα στη διαδικασία πέψης. Στην πραγματικότητα, όσο κι αν νιώθουμε φουσκωμένοι μετά από ένα γεύμα, έρχεται γρήγορα η στιγμή που το στομάχι μας ηρεμεί και χωνεύουμε. Κάπως έτσι- αν και λίγο πιο πολύπλοκα- συμβαίνει με τα αρνητικά μας συναισθήματα. Έρχεται η στιγμή που υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους σε άλλα- πιο ευχάριστα και λιγότερο έντονα».
Βρίσκουμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο τρώμε
Το να έχουμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος μάς βοηθά να διατηρούμαστε υγιείς. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους παχαίνουμε είναι ότι τρώμε χωρίς να πεινάμε.
Ειδικοί στη δίαιτα αποκαλύπτουν πώς να αποφύγουμε τους «συναισθηματικούς πυροδοτητές» που οδηγούν στην υπερφαγία. Είτε είναι το άγχος περί οικονομικών προβλημάτων, είτε ένας καυγάς με τον σύντροφό μας, οι πυροδοτητές που οδηγούν στο φαγητό ως μέσο ανακούφισης είναι δεκάδες – και μπορεί να μας οδηγήσουν να πάρουμε κιλά.
Η ψυχολόγος και ειδικός στη διατροφή Dr Jane McCartney υποστηρίζει πως είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε τα άγχη που μας στέλνουν κατευθείαν στο ψυγείο, προτού προσπαθήσουμε να χάσουμε βάρος.
Οι άνθρωποι καταλήγουν υπέρβαροι για συναισθηματικούς λόγους», αποκαλύπτει η Dr McCartney.
«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν αναγνωρίζεται πάντα. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την υπερφαγία ως το να φάνε μια πλάκα σοκολάτας για να ξεφύγουν για μια στιγμή απ’ όσα συμβαίνουν στη ζωή τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος και πρέπει να βγεις από αυτόν».
Κάτι που θα μας βοηθήσει είναι να ρωτάμε τον εαυτό μας κάθε φορά πριν φάμε. «Θέλω να φάω επειδή πεινάω ή μήπως βαριέμαι, είμαι στενοχωρημένος, αγχωμένος; Μήπως ετοιμάζομαι να φάω απλώς από συνήθεια;». Αν συνειδητοποιήσουμε ότι τρώμε για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το γεγονός ότι πεινάμε, θα πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική. Μπορούμε να πάρουμε έναν φίλο τηλέφωνο αν είμαστε στενοχωρημένοι, να πάμε μια βόλτα αν βαριόμαστε ή να σημειώσουμε αναλυτικά σε ένα χαρτί τι μας αγχώνει.
Μαθαίνουμε να «εξετάζουμε» μόνοι μας το σώμα μας
Το σώμα μας έχει τη δική του φωνή και αντιλαμβάνεται ό,τι μας συμβαίνει. Όπως είναι φυσικό η κακή ψυχολογία να «χτυπάει»… μέχρι και να σοκάρει το σώμα μας.Το σώμα μας έχει την δική του φωνή και
Το να αντιλαμβανόμαστε τι θέλει να μας πει το σώμα μας είναι πολύ σημαντικό, αλλά χρειάζεται να εξασκηθούμε. Καθημερινά, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να κλείνουμε τα μάτια μας και να κάνουμε το εξής: Να σκεφτόμαστε αναλυτικά κάθε σημείο του σώματός μας, από τα δάχτυλα των ποδιών ως το κεφάλι, και να προσπαθούμε να καταλάβουμε αν υπάρχει κάποιο σημείο που μας ενοχλεί. Αν ανακαλύψουμε κάτι, είναι αναγκαίο να προσπαθήσουμε να βρούμε πώς μπορούμε να το διορθώσουμε. Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε αυτό το πέρασμα από κάθε σημείο του σώματός μας κάθε πρωί πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι. Μάλιστα, η γιατρός Rachel Carlton Abrams εξηγεί ότι δεν της παίρνει πάνω από δύο λεπτά να κάνει αυτή τη διαδικασία κάθε πρωί και στη συνέχεια να πει «ευχαριστώ» για την υπόλοιπη ημέρα που έχει μπροστά της.
Comments