«Ο χορός είναι η ζωή μου, η αναπνοή μου, το οξυγόνο μου που χωρίς αυτό δεν υπάρχω».
Ενεργό μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκπροσωπεί επάξια την τέχνη του χορού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και ανά τον κόσμο. Πολυταξιδεμένος και βραβευμένος χορευτής, χορογράφος και διδάσκαλος , ο Θανάσης Σολωμός τίμησε με την παρουσία του για 3η συνεχόμενη χρονιά το International Ballet and Contemporary Summer Workshop.
Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού
Γιατί ξεκινήσατε να χορεύετε και πότε;
Η αφορμή που ξεκίνησα να χορεύω ήταν κάποιες παραστάσεις μιας σχολής χορού. Όλο αυτό το θέαμα που έβλεπα, τους χορευτές επάνω στη σκηνή με τα υπέροχα σώματα, με τις περίεργες για τα μάτια μου κινήσεις με μάγεψαν, με έβαλαν στον κόσμο τους, χωρίς να το γνωρίζω. Για μέρες θυμάμαι πώς είχα τις εικόνες αυτές μέσα στο μυαλό μου. Κάποια στιγμή, η δασκάλα που είχε την συγκεκριμένη σχολή και αφού με γνώριζε προσωπικά μου έκανε την πρόταση να ξεκινήσω χορό. Να σου πω δεν το σκέφτηκα και πολύ. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα πήρα την απόφαση να ξεκινήσω. Στην ηλικία των 16 ετών μπήκα πια ως μαθητής στη σχολή χορού και όχι ως απλός θεατής.
Πως θα περιγράφατε αυτό που σας δίνει ο χορός, ή το τι είναι ο χορός για εσάς;
Λοιπόν, ο χορός για εμένα στην αρχή ξεκίνησε ως χόμπι. Βέβαια, στην πορεία και ημέρα με την ημέρα εξελίχθηκε σε μια μεγάλη αγάπη. Ο χορός είναι η ζωή μου, η αναπνοή μου, το οξυγόνο μου που χωρίς αυτό δεν υπάρχω. Είτε είμαι επάνω στη σκηνή και χορεύω, είτε είμαι σε κάποια αίθουσα και διδάσκω, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ακόμα με μαγεύει. Είμαι ευτυχής που κατάφερα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, το χόμπι μου να το κάνω και επάγγελμά μου. Ζω για αυτό και ζω από αυτό.
Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε τις πιο σπουδαίες στιγμές στην καριέρα σας ποιες θα λέγατε πως είναι;
Στην χορευτική μου καριέρα, σε όλες αυτές τις παραγωγές που έχω χορέψει, τόσο στο ελεύθερο θέατρο, όσο και στην Εθνική Λυρική Σκηνή όπου και είμαι μέλος του μπαλέτου, έχω συνεργαστεί με εξαιρετικούς Έλληνες και ξένους χορογράφους. Όλες αυτές οι συνεργασίες έχουν η κάθε μια την δική της αξία και σπουδαιότητα. Οπότε, δεν θα ξεχώριζα κάποια ως καλύτερη στιγμή ή όχι και τόσο καλύτερη στιγμή.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να ανακαλύψει κάποιος μέσα του ώστε να ξεπεράσει τα ψυχολογικά εμπόδια που συναντά;
Η καθημερινή τριβή με τον χορό πέρα από την τεχνική, τη σωματική και την πνευματική δύναμη σε δυναμώνει και ψυχικά, ξεπερνώντας κάθε ψυχολογικό - και όχι μόνο - εμπόδιο . Αυτό συμβαίνει διότι στην πορεία υπάρχουν στιγμές που αναγκάζεσαι να ξεπεράσεις τα όριά σου, αμέτρητες φορές που θα πέσεις (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και πρέπει να σηκωθείς. Επιβάλλεται να σηκωθείς και να συνεχίσεις. Έτσι μαθαίνεις να χειρίζεσαι τις καταστάσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις. Πρέπει να δημιουργήσεις άμυνες για να μην σε επηρεάζει τίποτα αρνητικά και κανένας. Ο μόνος στόχος είναι η εξέλιξη σου για να πραγματοποιήσεις αυτά που έχεις φανταστεί.
Πως θα ενθαρρύνατε τους γονείς, έτσι ώστε να επενδύσουν στην χορευτική παιδεία των παιδιών τους;
Αυτό που θα ήθελα να πω στους γονείς είναι ότι τα παιδιά τους κάνοντας χορό, είτε σαν χόμπι, είτε επαγγελματικά στο μέλλον, έχουν να πάρουν σπουδαία πράγματα και πρώτα από όλα τις φιλίες που θα δημιουργήσουν μέσα στις αίθουσες. Θα μάθουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να έχουν ένα θεμιτό ανταγωνισμό. Ο χορός είναι τέχνη και η τέχνη είναι πολιτισμός. Τα παιδιά εκπαιδεύονται στις τεχνικές του χορού (κλασσικό-σύγχρονο - αυτοσχεδιασμό κ.λ.π ). Έτσι εκπαιδεύουν το σώμα τους γυμνάζοντάς το επάνω σε τόσες πολλές τεχνικές. Ταυτόχρονα εκπαιδεύουν και το μυαλό τους. Μαθαίνουν να ακούν μουσική και να δουλεύουν με αυτήν. Επιπλέον, μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά και ατομικά αν χρειαστεί.
Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που διδάσκετε στο International Ballet and Contemporary Summer Workshop. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης, εσείς τι επιλέγετε για τη διδακτική σας ατζέντα και γιατί;
Είμαι χαρούμενος που για 3η συνεχόμενη χρονιά βρίσκομαι εδώ κοντά σας για να δουλέψουμε μαζί με όλα αυτά τα παιδιά. Αυτή την φορά είμαι εδώ για να δημιουργήσω μια χορογραφία για αυτά τα παιδιά με βάση τις δυνατότητές τους. Γενικά η διδακτική μου ατζέντα περιλαμβάνει τεχνική LIMON-GOSS με κάποια λίγα στοιχεία από RELEASE. Θεωρώ και πιστεύω πως τα παιδιά δουλεύοντας και αυτές τις τεχνικές και αφού πρώτα από όλα κάνουν κλασσικό μπαλέτο, δυναμώνουν ακόμα πιο πολύ τεχνικά και σωματικά και μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οτιδήποτε τους ζητηθεί στο μέλλον από τον εκάστοτε χορογράφο που θα συνεργαστούν, θα είναι έτοιμα για όποια χορευτική-τεχνική πρόκληση βρεθεί στον δρόμο τους.
Βέβαια για να φτάσουν σε αυτό το σημείο θέλει πολύ και καθημερινή δουλειά στην τεχνική του κλασσικού μπαλέτου και τεχνικές σύγχρονου και σίγουρα χρειάζεται και πολύ προσωπική δουλειά που πρέπει να κάνει ο καθένας, είναι και αυτό πολύ σημαντικό στην εξέλιξη του καθενός.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΣΟΛΩΜΟΥ
Γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ( Κ.Σ.Ο.Τ. ). Συμμετείχε σε σεμινάρια και μαθήματα Flamenco, καθώς και σε παραστάσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι καθηγητές και χορογράφοι Hazel Acosta και ο Carlo, οποίος είναι και ιδρυτής του «Arroyo Flamenco Dance Club» στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια αυτοσχεδιασμού, σύγχρονου και κλασικού χορού, επίσης και σε διαλέξεις από Έλληνες και ξένους καθηγητές και χορογράφους που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα στα πλαίσια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού».
Έχει συνεργαστεί με τις εξής ομάδες:
- ΑΙΡΕΣΗΣ στο έργο “Τρείς Αδερφές”
- ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΣΥΝΘΕΣΗ στο έργο “Λολίτα“
- SINE QUA NON στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
- ΘΕΑΤΡΟΚΙΝΗΣΗ στα χοροδράματα “Τρωάδες¨ & ¨Ορέστης“
- ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ του Χ. Μανταφούνη στα έργα
“Αιωρήσεις“, “Το Παιχνίδι“, “Παράξενα Συναισθηματικό“,
“Α-πορεία“, “Οθέλλο“, “Δεν Έχω Θέμα“, “Εν Κινήσει“ & “Duetti“.
- ΟΜΑΔΑ ΕΔΑΦΟΥΣ του Δ.Παπαϊωάννου στα έργα “Τα Παραμύθια των
Αδερφών Γκρίμ“, “Ενός Λεπτού Σιγή“ & “Δράκουλας“
- ΟΜΑΔΑ ΣΧΕΔΙΑ στα “Δρώμενα του ΄98“
- ΟΜΑΔΑ ΗΩ σε διαγωνισμό Χορογραφίας – 2o Βραβείο
- ΟΜΑΔΑ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ στο έργο “Κύκλος“
- ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ της Λ. Ζαφειροπούλου στα έργα “Τραγούδι“ και “In I΄istesso tempo“
- ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑ στο έργο “A part Until death do us…“
- ΟΜΑΔΑ Χ-ART στο έργο για παιδιά “Το Αηδόνι και το Τριαντάφυλλο“
Επίσης , έλαβε μέρος στο CHOREO-CO-ORDINATION PROJECT που διοργάνωσε το ELIA DANCE SECTION στο Βέλγιο στα πλαίσια του Χορού και της Τέχνης , ως εκπρόσωπος της Κ.Σ.Ο.Τ. για την Ελλάδα. Συμμετείχε σε παραγωγή που δημιούργησαν οι χορογράφοι Segawa Takako , Tachibana Chia και Λ. Ζαφειροπούλου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Χορού που διοργανώθηκε στο Kochi της Ιαπωνίας , κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια χορού , όπου παρέδιδε μαθήματα σύγχρονου χορού.
Από τον Σεπτέμβριο του 2003 είναι μέλος στο μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Ελλάδος ( Ε.Λ.Σ. ) . Όπου συμμετέχει σε όλες τις παραγωγές που ανεβαίνουν στην σκηνή της Ε.Λ.Σ . και σε άλλες σκηνές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό σε κλασσικά και σύγχρονα έργα καθώς και όπερες. Έχει ερμηνεύσει ΄Α και ΄Β ρόλους. Von Rothbart “Λίμνη των Κύκνων“, Θάνατο “Canto Generale“, “Μανωλιό ¨Ζορμπά“ και τον Escamillo “Carmen“ όπου ήταν και βοηθός χορογράφου. Χόρεψε στο workshop χορού της Ε.Λ.Σ. τον Μάρτιο του 2008 με χορογράφο τον Thomas McManus παρουσιάζοντας τη δουλειά του William Forsythe πάνω στη χορογραφία του “The questioning of Robert Scott“ (Η ανάκριση του Ρόμπερτ Σκότ).
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 – 2014 δίδασκε στην επαγγελματική δραματική σχολή “Μοντέρνοι Καιροί“. Από το 2010 – 2013 υπήρξε καθηγητής σύγχρονου χορού στο προ επαγγελματικό και επαγγελματικό τμήμα της σχολής χορού της Ε.Λ.Σ.
Έχει δώσει σεμινάρια σύγχρονου χορού σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές σχολές . Στην Αθήνα , Πάτρα , Κόρινθο , Τήνο , Θεσσαλονίκη. Tον Σεπτέμβριο του 2010 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον DANIEL LOMMEL όπου και χόρεψε στο Museum of Modern Art (LAM) στην Lille. . Και συνεχίζει την συνεργασία με την ομάδα του « ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο» χορεύοντας στο φεστιβάλ Αθηνών 2011, στο έργο « M.όπως…..» σε μουσική GUSTAV MAHLER και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ και στο « BOLERO» του MAURICE RAVEL στο Touquet Paris-Plage στην Γαλλία το 2011. Το 2012 χορεύει στη νέα παραγωγή της ομάδας « Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ» σε μουσικές του JOHANN SEBASTIAN BACH και MAURICE RAVEL για το φεστιβάλ Αθηνών. Το 2015 για τα 35 χρόνια της ομάδας «ΑΕΝΑΟΝ χοροθέατρο» με τέσσερα προγράμματα , α) Brel – Βενετσάνου – Barbara – Piaf, β) Bolero, γ) Μ. όπως…, δ) Οικία « ΑΛΜΠΑ ». Το 2017 χόρεψε στην παραγωγή Entre Nimes Et Athenes που πραγματοποιήθηκε στην Nime της Γαλλίας. Το 2012 παρουσίασε την χορογραφία του με τίτλο ¨ Παράλληλα ¨ το 2013 την χορογραφία του με τίτλο “Παρέμβαση“ και το 2015 την χορογραφία του με τίτλο “Existence / / Space“ στην βραδιά των Νέων Χορογράφων της ( Ε.Λ.Σ ).
Comments