Optimistic
Ακόμα κι αν ήξερα ότι αύριο ο κόσμος θα εξαφανιζόταν, εγώ πάλι θα φύτευα σήμερα τη μηλιά μου.
Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.
Η απαισιοδοξία οδηγεί σε αδυναμία, η αισιοδοξία σε δύναμη.
Οδηγός αισιοδοξίας
Μερικές φορές, είναι δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος/η όταν σκέφτεσαι τι συμβαίνει στον κόσμο. Είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν οι άνθρωποι γύρω μας διαμαρτύρονται συνεχώς για όλα όσα συμβαίνουν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενταχθείτε κι εσείς στην κατηγορία των απαισιόδοξων. Στην πραγματικότητα, αυτό συνεπάγεται ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κοιτάζετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη φωτεινή πλευρά της ζωής.
Ποιος είναι αισιόδοξος; Είναι μόνο εκείνος που έχει εμπιστοσύνη στο μέλλον; Η απάντηση είναι όχι. Αισιόδοξος είναι ο άνθρωπος που πιστεύει στην ελεύθερη βούληση.
Της Καρολίνας Παππού
Αισιόδοξος είναι ο άνθρωπος που έχει την ικανότητα να κοιτάζει, να αντιλαμβάνεται και να αντιμετωπίζει όλα όσα διαδραματίζονται στη ζωή του με θετικό τρόπο, ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες, αντίξοες και περιοριστικές. Αισιόδοξος είναι εκείνος κι εκείνη που έχουν εμπιστοσύνη στο Δημιουργό, τη ζωή και την αγάπη!
Οι αισιόδοξοι είναι πιθανό να δουν τις αιτίες της αποτυχίας ή των αρνητικών εμπειριών ως προσωρινές και όχι μόνιμες, συγκεκριμένες παρά παγκόσμιες, και εξωτερικές παρά εσωτερικές. Μια τέτοια προοπτική επιτρέπει στους αισιόδοξους να δουν πιο εύκολα τη δυνατότητα αλλαγής.
Η αισιοδοξία σχετίζεται με κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα μας με το οποίο γεννιόμαστε ή αποτελεί ένα επίκτητο χαρακτηριστικό, που μαθαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε;
Για παράδειγμα, μέσα από τον τρόπο που μας διαπαιδαγωγούν οι γονείς μας;
Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για ένα εγγενές χαρακτηριστικό με το οποίο κάποιοι από εμάς είχαμε την τύχη να γεννηθούμε.
Παρ’ όλα αυτά, και οι υπόλοιποι -όσοι δηλαδή δεν το έχουν από τη φύση τους- δεν χρειάζεται να απογοητεύονται, αφού έχουν τη δυνατότητα να το αποκτήσουν.
Πώς; Προσπαθώντας. Αυτό τουλάχιστον μας συμβουλεύουν οι ειδικοί: να επιχειρήσουμε να εκπαιδευτούμε στη θετική ψυχολογία και την αισιόδοξη στάση ζωής.
Απαιτεί προσπάθεια
Όταν συζητάμε και εξετάζουμε τα περί αισιοδοξίας, δεν εννοούμε να «μεταβούμε» σε μία διαφορετική πραγματικότητα από την ήδη υπάρχουσα και να φανταζόμαστε ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι τέλεια. Αντίθετα, ο στόχος είναι να προσπαθούμε να εστιάζουμε στη ζωή μας σε όσα πράγματι μας χαροποιούν. Προτεραιότητα δεν είναι απλώς να χαιρόμαστε και τίποτε άλλο. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να αρνηθούμε τα δεδομένα και όσα συμβαίνουν γύρω μας και να προσπαθήσουμε μόνο με τη δύναμη της θέλησής μας να αλλάξουμε τη σκέψη μας και ξαφνικά να παίρνουμε τη ζωή από τη θετική της πλευρά.
Αυτό που χρειάζεται να αποπειραθούμε να αλλάξουμε είναι ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα όσα μας συμβαίνουν – αυτό είναι άλλωστε και η αιτία της ανησυχίας, της αναστάτωσης ή της ταραχής μας. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και όχι αυτή καθ’ αυτήν η πραγματικότητα, όπως έλεγε και ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος. Προφανώς, το να κατορθώσουμε να κοιτάζουμε τα πράγματα θετικά δεν είναι κάτι που θα συμβεί αυτόματα, αλλά είναι κάτι που απαιτεί θέληση, εκπαίδευση και προσπάθεια. Ας στρέψουμε λοιπόν το βλέμμα μας προς θετικές κατευθύνσεις με συνειδητό σκοπό να εντοπίσουμε όλα όσα μπορούν να μας προσανατολίσουν στο δρόμο της αισιοδοξίας.
Ανεβάστε τη δόνηση σας κι έτσι θα συντονίζεστε με θετικές ενέργειες.
Η αισιοδοξία υπάρχει μέσα μας ή τριγύρω μας! Τα κίνητρα που μπορούν να μας πυροδοτήσουν ώστε να εξασκηθούμε σε αισιόδοξες σκέψεις και κατ’ επέκταση πράξεις είναι τα παρακάτω:
Βελτιώνει την υγεία
Πληθώρα ερευνών το αποδεικνύουν: Οι αισιόδοξοι έχουν καλύτερη υγεία. Η αρτηριακή τους πίεση είναι πιο χαμηλή, έχουν δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα, αναρρώνουν καλύτερα μετά από μία ασθένεια ή επέμβαση…
Η αισιοδοξία και η θετική στάση ζωής είναι, λοιπόν, πιθανό να επιμηκύνουν τη ζωή μας και σίγουρα θα την κάνουν πολύ πιο όμορφη. Οι ειδικοί αποδίδουν μέρος της συγκεκριμένης εξήγησης στο ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι τρέφονται υγιεινά, ασκούνται συστηματικά, επιδιώκουν την επαφή με τη φύση, ενώ φροντίζουν και για την ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, είναι πιο δημιουργικοί τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή, καθώς δεν απασχολούν το μυαλό τους με μικροπράγματα και αρνητικές σκέψεις.
Οφέλη από την αισιοδοξία
Επιλέγοντας να είστε αισιόδοξοι προσφέρει εκπληκτικά οφέλη. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν αισιόδοξη προοπτική είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν συνδέει την αισιοδοξία με τον χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal διαπίστωσε ότι οι αισιόδοξοι είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν ανικανότητες, καθώς γερνούν και καταλήγουν να ζουν περισσότερο από τους απαισιόδοξους.
Τα βήματα που θα μας μάθουν να σκεφτόμαστε αισιόδοξα και θετικά
1.Αποστασιοποιούμαστε από τις σκέψεις μας
Προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που σκεφτόμαστε δεν είναι απαραιτήτως αληθινό, δεν είναι αυτό που συμβαίνει και δεν χρειάζεται να το πιστεύουμε πάντα!
2.Διαχωρίζουμε τις σκέψεις από τα γεγονότα
Μία σκέψη δεν είναι ένα γεγονός. Είναι έτσι βασικό να διαχωρίζουμε όσα έχουν πραγματική υπόσταση, από αυτά που συμβαίνουν μόνο μέσα στο μυαλό μας.
3.Αποκωδικοποιούμε τα συναισθήματά μας
Το να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας συχνά αποδεικνύεται δύσκολο, επειδή μας μαθαίνουν από μικρή ηλικία, ότι μπορεί να δείξουμε αδυναμία αν για παράδειγμα κλάψουμε. Κοινωνικά κλισέ όπως «οι άνδρες δεν κλαίνε» προωθούν την ιδέα της μη εξωτερίκευσης. Για να έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας, πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε αν νιώθουμε ευχάριστα ή δυσάρεστα. Στη συνέχεια, πρέπει να ταυτοποιήσουμε το συναίσθημά μας – είναι π.χ φόβος, λύπη ή θυμός; Όταν αποκωδικοποιήσουμε τα συναισθήματά μας, τότε θα καταφέρουμε να αποστασιοποιηθούμε από αυτά και να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι σχετικά και όχι αυτόνομα. Αυτό από μόνο του θα μας κάνει να δούμε τις καταστάσεις με πιο αισιόδοξο βλέμμα.
4. Ψάχνουμε για κρυμμένα νοήματα
Κάθε δεδομένη κατάσταση εμπλέκει ποικιλία ερμηνειών; Είναι καλό να επιλέξουμε αυτήν που θα μας προκαλέσει όχι ένα δυσάρεστο, αλλά ένα ευχάριστο συναίσθημα. Ο πόνος, για παράδειγμα μπορεί να κρύβει ανακούφιση ή ακόμα και η χαρά.
5. Αλλάζουμε συμπεριφορά
Η θετική οπτική γωνία μάς βοηθά να σταματήσουμε να εστιάζουμε μόνο σε όσα δεν πάνε καλά. Δεν ψάχνουμε πια τον κρυφό ένοχο. Θέτουμε ερωτήματα και αναζητούμε απαντήσεις.
Οι αισιόδοξοι είναι ουτοπιστές ή αιθεροβάμονες;
Η κυρίαρχη άποψη να θεωρούμε ότι το να είμαστε απαισιόδοξοι σημαίνει ότι είμαστε ρεαλιστές και ότι έτσι θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες της ζωής και τελικά να επιβιώσουμε αποτελεί λανθασμένα μία μονόπλευρη οπτική της ζωής. Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και παράλληλα ρεαλιστές. Ο αισιόδοξος δεν είναι ούτε αιθεροβάμων, ούτε ουτοπιστής και ούτε ανεύθυνος. Αντίθετα είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να βλέπει τη θετική πλευρά των όσων συμβαίνουν, αντιμετωπίζοντάς τα με κριτική σκέψη και υπευθυνότητα, όπως και ο απαισιόδοξος.
Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, περιγράφουμε και σχολιάζουμε συνεχώς στον εαυτό μας τα όσα μας συμβαίνουν. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι διηγούνται πάντα στον εαυτό τους τις ωραιότερες ιστορίες.
Tips για να ξεπεράσετε τις αρνητικές σκέψεις και να αγκαλιάσετε τη δύναμη της Θετικής Σκέψης
Redirecting your thoughts – Ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας
Πώς να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας όταν αισθανθείτε τον συναισθηματικό πόνο;
Εάν αντιμετωπίζετε συναισθηματικό πόνο, είναι επειδή σκέφτεστε τις ανεπιθύμητες πτυχές μιας κατάστασης.
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να επιλύσουν επώδυνα ή δύσκολα ζητήματα και για το λόγο αυτό ξοδεύουν πολύ χρόνο να σκεφτούν πράγματα που δεν τους κάνουν να νιώθουν καλά.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο αναπροσανατολισμός των σκέψεών σας είναι τόσο σημαντικός είναι ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου σας δουλεύουν σε ένα μοντέλο ενεργοποίησης / αναστολής (activation/inhibition model).
Όταν ενεργοποιείτε έναν νευρώνα, αυτό εμποδίζει την ενεργοποίηση ενός ανταγωνιστικού νευρώνα. Όταν ενεργοποιείτε μια θετική σκέψη, τότε καταστέλλετε την ενεργοποίηση μιας αρνητικής σκέψης, και αντίστροφα. Εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε μια αρνητική σκέψη, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενεργοποιήσετε μια διαφορετική σκέψη. Είναι σχεδόν σαν ο εγκέφαλός σας να μην έχει κουμπί Off, αλλά μόνο ένα κουμπί On.
Για να συμβεί οποιαδήποτε σκέψη, αρνητική ή θετική, πρέπει να την ενεργοποιήσετε με τη δική σας προσοχή.
Η ανακατευθυνόμενη σκέψη δεν αποσπάται μόνο από τον εαυτό σας. Πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός χείμαρρου σκέψης που θα σας οδηγήσει σε μια καλύτερη κατεύθυνση. Ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο περνάτε εστιάζοντας σε επώδυνα πράγματα, ποτέ δεν θα βελτιώσετε τον τρόπο που αισθάνεστε, μέχρι να μάθετε να ανακατευθύνετε τη σκέψη σας σε αυτό που θέλετε. Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
Το πρώτο βήμα στην ανακατεύθυνση της διαδικασίας σκέψης σας απαιτεί συνειδητοποίηση σχετικά με τις σκέψεις σας.
Χωρίς συνειδητοποίηση, δεν υπάρχει επιλογή.
Η ανακατεύθυνση δεν σημαίνει διακοπή της διαδικασίας σκέψης σας. Εάν πείτε στον εαυτό σας να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι, πιθανότατα θα το σκεφτείτε ακόμα περισσότερο. Αντί να προσπαθείτε να σταματήσετε την αρνητική σας σκέψη, ο στόχος είναι να βρείτε κάτι άλλο για να σκεφτείτε ότι είναι πιο σύμφωνο με τις επιθυμίες σας.
Η ανακατεύθυνση δεν σημαίνει ότι θα σκεφτόμαστε το αντίθετο.
Ο στόχος της ανακατεύθυνσης είναι απλά να μετακινήσετε τη διαδικασία σκέψης σας σε ένα θέμα που είναι πιο ευχάριστο. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνει δύο πράγματα. Πρώτον, σταματά το αρνητικό ρεύμα των σκέψεων και, δεύτερον, αλλάζει την κατεύθυνση του μοτίβου σκέψης που αναπτύσσεται.
Μια υγιής προοπτική θα ήταν να θυμηθείτε ότι το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι το καλύτερο και θα είστε εντάξει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Η αισιοδοξία σας βοηθά να πιστεύετε ότι οι φωτεινότερες ευκαιρίες είναι στον ορίζοντα και είστε σε θέση να προσπαθήσετε να κερδίσετε αυτές τις ευκαιρίες.
Όταν σκέφτεστε αρνητικά, πάρτε μια στιγμή για να αξιολογήσετε πόσο ρεαλιστικές είναι οι σκέψεις σας. Η αναμόρφωση των υπερβολικά αρνητικών σας σκέψεων σε πιο ρεαλιστικές δηλώσεις μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή δόση αισιοδοξίας.
Μη διαμένετε στο παρελθόν
Αυτό που έχει φύγει έχει εξαφανιστεί και το πώς θα αντιμετωπίσετε τα επακόλουθα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Δεν υπάρχει λόγος να κατανέμετε την ευθύνη, είτε για τον εαυτό σας είτε για άλλους. Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε μια κατάσταση και να προχωρήσετε. Είναι τόσο εύκολο να πούμε "έπρεπε να είχα κάνει τα πράγματα διαφορετικά". Ωστόσο, εάν έχουν συμβεί άσχημα πράγματα, κοιτάξτε αύριο τι ακριβώς είναι - μια νέα μέρα - στην οποία μπορούν να συμβούν καλά πράγματα, αν εσείς οι ίδιοι τα επιτρέψετε.
Η αισιοδοξία είναι επιλογή
Μια σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavior Therapy και Experimental Psychiatry συνέκρινε δύο ομάδες ανθρώπων για να δοκιμάσουν τα πρότυπα σκέψης τους.
Η πρώτη ομάδα ολοκλήρωσε μια 5λεπτη άσκηση η οποία περιελάμβανε θετικές σκέψεις για το μέλλον τους, ενώ τα μέλη της δεύτερης ομάδας ζούσαν απλώς την καθημερινότητά τους, χωρίς να καταβάλλουν προσπάθειες να σκέφτονται αισιόδοξα. Η πρώτη ομάδα αύξησε αισθητά την αισιοδοξία της κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, με πολλούς από αυτούς να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι μετά από μία μόνο ημέρα.
Εάν θέλετε να γίνετε πιο αισιόδοξος άνθρωπος - παρά την αρνητικότητα που σας περιβάλλει - τότε μπορείτε να λάβετε μέτρα για να σκεφτείτε θετικά και να διαδώσετε αυτή την αισιόδοξη οπτική στους γύρω σας.
Αποφύγετε τα ενεργειακά βαμπίρ
Πρόκειται για τους τοξικούς ανθρώπους γύρω σας. Αυτοί οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους και συχνά στερούνται οποιασδήποτε αίσθησης ενσυναίσθησης για τους άλλους.
Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν υγιή όρια με ανθρώπους που παραμένουν κολλημένοι στη δική τους δυστυχία. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι επιβάλλεται να απομακρύνεστε από κάποιον συγγενή που επιμένει να μοιράζεται τις τελευταίες προβλέψεις του για το τέλος του κόσμου.
Comentarios