top of page
paspartucentre

Dance Psychology | Reframe your Thoughts

Πώς η αλλαγή του τρόπου που μιλάμε για τον COVID-19 μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας ευημερία;

Μερικά απλά reframings μπορούν να μειώσουν το άγχος μας ή ακόμη και να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε.


Της Καρολίνας Παππού

"Νιώθω σαν να πνίγομαι. Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση. Ο κόσμος καταρρέει. Αυτός είναι ένας ζωντανός εφιάλτης."

Όλοι ακούμε και πιθανώς εκφράζουμε παρόμοια συναισθήματα.

Εκτός από τις σκέψεις, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι λέξεις.

Η επιστήμη δείχνει ότι η χρήση καταστροφικής γλώσσας, ακόμη και κατά τη διάρκεια δραματικών περιόδων, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική μας υγεία και ακόμη και στην ικανότητά μας να εστιάζουμε στις πιο απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι για να ανησυχούν και να αγωνιούν. Ενεργούν σύμφωνα με μια λειτουργία επιβίωσης που ονομάζεται αρνητική προκατάληψη (negative bias), εστιάζοντας σε μια αρνητική λέξη, η οποία μπορεί να εντείνει τη δραστηριότητα στην αμυγδαλή - το «κέντρο φόβου» του εγκεφάλου μας - απελευθερώνοντας νευροδιαβιβαστές που διακόπτουν τη γνωστική μας λειτουργία, όσον αφορά τη λογική και την αιτιολογία.


Από την άλλη πλευρά, η εστίαση σε θετικές λέξεις και επαναπροσδιορισμό μπορεί να είναι ένας απλός και ισχυρός τρόπος για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και ακόμη και να ανυψώσουμε την ενέργειά μας. Για παράδειγμα, αντί να λέμε "είμαι κολλημένος στο σπίτι", θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε λέγοντας, "είμαι ασφαλής στο σπίτι".

«Το μυαλό μας αρχίζει να δέχεται και να πιστεύει αυτό που του λέμε κι έτσι τα θετικά μηνύματα μπορούν να είναι ισχυρά, ειδικά αυτή τη στιγμή», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια και Motivational Speaker Pauline Sanderson και συμπληρώνει:

«Στην πραγματικότητα, μπορεί να ‘οπλίζει’ τον εγκέφαλό μας, ώστε να δούμε τον κόσμο μέσα σ’ ένα θετικότερο φως».

Η επαναδιατύπωση του τι λέμε δεν σημαίνει ότι η τρέχουσα κατάσταση που βιώνουμε δεν είναι δύσκολη. Αλλά, όποτε είναι δυνατόν, είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση της γλώσσας που χρησιμοποιούμε - για τη δική μας ψυχική ευημερία, καθώς και για όσους βρίσκονται γύρω μας.

Ακολουθούν τέσσερα απλά βήματα για να επαναπρογραμματίσουμε τη… γλώσσα μας:

Δώστε προσοχή στα λόγια σας

Λέμε πολλά πράγματα αυτόματα και υποσυνείδητα, υπογραμμίζει η Sanderson, οπότε το πρώτο βήμα είναι απλά να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει μια δραματική ή αρνητική δήλωση όπως η παρακάτω: «Δεν θα επιζήσω ποτέ απ’ αυτό», τότε σταματήστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Αναγνωρίστε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε. Μην ανησυχείτε ή κρίνετε τον εαυτό σας, απλά προσέξτε τη δήλωση που κάνατε.

Αμφισβητείστε την αλήθεια των καταστροφικών δηλώσεων ή ανακοινώσεων

Οι δραματικές και αρνητικές δηλώσεις που κάνουμε, όπως το «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αντέξω όλο αυτό», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είμαστε πολύ ανθεκτικοί ως ανθρώπινα όντα και μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσετε τις αντοχές σας με το να σκεφτείτε κάτι «φοβερό» που έχετε βιώσει και τελικά καταφέρατε να επιλύσετε στο παρελθόν σας.

Μαθήματα αυτοδιόρθωσης με διαφορετικές λέξεις

Εξετάστε όλα όσα σκέφτεστε ή διατυπώνετε λεκτικά στη διάρκεια μιας συνομιλίας με κάποιον. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι είναι αληθινό, χρησιμοποιώντας πιο θετικές λέξεις και πλαισιώνοντας τες, για παράδειγμα με δηλώσεις όπως η παρακάτω: «Τα πράγματα είναι απαιτητικά, αλλά είμαι ισχυρός και έχω ξεπεράσει πολλά. Μπορώ να το χειριστώ και αυτό.»


Συνεχίστε να εξασκείστε και «κολλήστε» σε θετικές λέξεις

Απαιτείται πρακτική για να αλλάξετε τις συνήθειες σας, οπότε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας. «Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να κάνετε μια στροφή στον τρόπο που εκφράζεστε για τον εαυτό και τη ζωή σας, αναλάβετε την πρόκληση να βρείτε εναλλακτικές λέξεις στο λεξιλόγιό σας, που θα είναι πιο αναζωογονητικές», λέει η Sanderson και συμπληρώνει: «Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο περισσότερο θα διαπιστώσετε ότι θα σας βοηθήσει να μείνετε ήρεμοι και μάλιστα αισιόδοξοι. Η επιλογή των λέξεων μπορεί επίσης να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη σε όποιον μιλάτε, είτε αυτό είναι το παιδί σας, ο γονιός σας, ένας φίλος ή κάποιος συνεργάτης σας.

99 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


bottom of page