top of page

To «Όνειρο Θερινής Νυκτός» των «Χορευτών του Βορρά» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Pas Par Tu προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο στο κοινό της Θεσσαλονίκης το σαιξπηρικό έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» που φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή της Τατιάνας Παπαδοπούλου και των «Χορευτών του Βορρά». Με αφορμή το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου, η Τατιάνα Παπαδοπούλου μας τίμησε με τη συνέντευξή της.


Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού


Οι «Χορευτές του Βορρά» εμπνέονται από το κλασικό σαιξπηρικό έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» το οποίο παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για δύο παραστάσεις στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στις 20.30.

Χάρη στη «μαεστρική» καλλιτεχνική διεύθυνση της Τατιάνας Παπαδοπούλου, η οποία υπογράφει τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία της ευφάνταστης παραγωγής, ερωτικά τρίγωνα, μαγικές παρεμβάσεις, πάθη, ξόρκια, ξωτικά και ανεκπλήρωτοι πόθοι συνθέτουν ονειρικές νύχτες μαγείας που θα σας καθηλώσουν.

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» επιλέχθηκε από τους «Χορευτές του Βορρά» επειδή διακρίνεται από μια σπάνια συμβολική συνδεσιμότητα με το επίσης κορυφαίο σαιξπηρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που χορογράφησαν το 2019. Όπως ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός χορού, έτσι ο Όμπερον και η Τιτάνια συμφιλιώθηκαν με έναν χορό. Υπό αυτήν την έννοια ο κόσμος του χορού είναι απόλυτα συνδεδεμένος με το σαιξπηρικό σύμπαν, ενώ από όλες τις παραστατικές τέχνες μόνο ο χορός μπορεί να αποδώσει τη μεταμορφωτική δύναμη του έρωτα, την ερωτική φλόγα, τις ανεξέλεγκτες επιθυμίες, καθώς και τα μάταια καμώματα των θνητών.



Συνέντευξη της Τατιάνας Παπαδοπούλου


Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το «Όνειρο Θερινής Νυκτός»;

Η επιλογή ήταν τυχαία ή ίσως υποσυνείδητα κατευθυνόμενη. Πάντα έβρισκα το σαιξπηρικό έργο ιδιαίτερα ελκυστικό. Είναι ένας μαγικός χώρος που αγκαλιάζει ήρωες με πάθη . Ίσως η πρόσφατη παραγωγή μας, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», να με κράτησε "παγιδευμένη" στον κόσμο του Σαίξπηρ και να γέννησε νέα ανάγκη για δημιουργία. Ένας κόσμος που είναι πηγή αστείρευτης έμπνευσης και πρόκληση συνεχούς εξερεύνησης. Ένας κόσμος στον οποίο ο χορός λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος και μέσο επικοινωνίας και έκφρασης.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση που θα δούμε;


Πρόκειται για μια παράσταση σύγχρονου χορού. Μια προσαρμογή του θεατρικού έργου του Σαίξπηρ αποδεσμευμένη από την λεκτική φόρμα και μεταφρασμένη στην κίνηση των χορευτών. Το σαιξπηρικό έργο λειτουργεί ως πυρήνας και πηγή έμπνευσης για τη δική μας προσέγγιση. Είναι η πρώτη παραγωγή των «Χορευτών του Βορρά» στην οποία συμμετέχουν χορευτές από το τοπικό δυναμικό της πόλης. Μετά τις ακροάσεις του προηγούμενου Γενάρη διαμορφώθηκε η νέα σύσταση της ομάδας με χορευτές από τη Βόρεια Ελλάδα- κάτι το οποίο επιδίωκα καιρό. Οι έξι χορευτές που εμφανίζονται στη σκηνή καλούνται να ενσαρκώσουν τα σαιξπηρικά σύμβολα, τα πάθη και τις επιθυμίες των ηρώων του σαιξπηρικού έργου, ακροβατώντας ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα .


Πόσα χρόνια μετράνε οι «Χορευτές του Βορρά» και ποιους θεωρείτε σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία τους;

«Οι Χορευτές του Βορρά συστάθηκαν το 1994 -επομένως η πορεία είναι μακρά. Ανάμεσα στους σταθμούς ξεχωρίζω την επιλογή και την εμφάνιση της ομάδας στην 4η και 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μετά από επιλογή από διευθυντές ξένων φεστιβάλ χορού καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο Χορού, όπου προβλήθηκε απόσπασμα από τη δουλειά μας . Και εννοείται η πιο πρόσφατη παρουσίαση σε παγκόσμια πρεμιέρα του λαϊκού μπαλέτου του Νίκου Σκαλκώτα - μία σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Τι θέση έχει το όνειρο και η ονειροπόληση στη δική σας ζωή;

Ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους δύο όρους είναι η κατάσταση. Το όνειρο είναι κάτι που βλέπει κανείς κατά την διάρκεια του ύπνου. Δεν ξέρω αν πιστεύω στην ερμηνεία των ονείρων μα είμαι από τους ανθρώπους που ονειρεύονται και συχνά θυμούνται τα όνειρά τους. Εικόνες, συναισθήματα και παραστάσεις που βιώνω στα όνειρά μου λειτουργούν συχνά ως έναυσμα έμπνευσης και δημιουργίας. Η ονειροπόληση από την άλλη είναι η φυγή από την πραγματικότητα, μια συνθήκη που δεν μου ταιριάζει. Είμαι άνθρωπος πρακτικός και η πραγματικότητα δεν με αφήνει εύκολα να δραπετεύσω. Συνηθίζω να αντιμετωπίζω τη ζωή με αποφασιστικότητα και να συγκρατώ τον εαυτό μου να μην ονειροβατεί .



Τι προκλήσεις έχει η δημιουργία μίας performance που συνδυάζει τον χορό και τη μουσική με τον ποιητικό λόγο;


Η μεγαλύτερη δυσκολία στη μεταφορά του σαιξπηρικού έργου είναι η απουσία του λόγου, της λεκτικής φόρμας όπως προανέφερα . Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται για ένα εκτενές θεατρικό κείμενο με πολυάριθμους χαρακτήρες. Συνεπώς, η προσαρμογή των χαρακτήρων και της πλοκής στα σώματα των έξι χορευτών αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, προσεγγίζοντας το έργο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η παράσταση είναι μια διασκευή του έργου υπό το πρίσμα της προσωπικής ανάγνωσης, ερμηνείας και αισθητικής δικής μου και των συνεργατών μου . Το έργο και οι προεκτάσεις του λειτουργούν σαν σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τη χορογραφία, για όσα θα συμβούν επί σκηνής.


Ποιες ικανότητες διδαχτήκατε ως χορεύτρια οι οποίες σας καθιστούν μια καταξιωμένη χορογράφο;


Τα εφόδια που πήρα μαζί μου στη χορευτική μου πορεία είναι η επιμονή και η συνεχής προσπάθεια με σεβασμό προς το σώμα μου. Είναι το πείσμα και η θέληση, ιδανικά απαραίτητα που επέτρεψαν τις όποιες ικανότητες μου να αναγνωριστούν, να δουλευτούν και να εξελιχθούν. Η εμπειρία από τη χορευτική μου καριέρα μου δίνει τώρα το πλεονέκτημα της ενσυναίσθησης και της βαθιάς κατανόησης και αγάπης για τους χορευτές μου. Τώρα που δεν είμαι ενεργή χορεύτρια ο τρόπος που βιώνω την χορογραφία είναι διαφορετικός και περισσότερο ολιστικός. Οι χορευτές είναι σαν προεκτάσεις του δικού μου σώματος, σαν μέλη του κορμιού μου. Το σώμα μου λειτουργεί σαν πομπός και δέκτης που μπορεί να αισθανθεί την ενέργεια και την καταπόνηση. Δεν είναι τυχαίο που μετά τις πολύωρες πρόβες και πριν από την κάθε παράσταση το σώμα μου αντανακλά τους πόνους των χορευτών μου, μοιράζεται την προσπάθεια, την αγωνία, την κούραση και τον ενθουσιασμό.


Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθείτε ώστε να αναπτύξετε μία χορογραφία;


Τα βήματα που ακολουθώ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις απαιτήσεις τις εκάστοτε παραγωγής, αλλά ο κεντρικός άξονας της μεθοδολογίας μου παραμένει σταθερός. Αφού επιλέξω το έργο οι επόμενες κινήσεις μου είναι η συνάντηση με τη δραματολόγο και τον μουσικό που θα αναλάβει την μουσική. Έπειτα, προχωρώ σε κάποια βασικά κινησιολογικά κομμάτια πριν ακόμα εξηγήσω ακριβώς στους χορευτές μου το έργο, ανιχνεύοντας έτσι τις δυνατότητες τους. Στη συνέχεια μοιράζομαι την προσέγγιση μου και συζητώντας μαζί τους αντλώ ιδέες ενισχύοντας ή και τροποποιώντας την. Και κάπου εδώ η ίδια η πρόβα και η τριβή με το έργο με κατευθύνει προς την τελική προσέγγιση. Η εμπιστοσύνη στη διαδικασία και στους συνεργάτες μου είναι ένας οδηγός που ακολουθώ και με βγάζει πάντα στον προορισμό που επιθυμώ.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη του χορού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και τι θα θέλατε να δείτε μελλοντικά;

Φύσει αισιόδοξη παρακολουθώ αξιόλογους συναδέλφους, χορογράφους και χορευτές που παρουσιάζουν έργο υψηλού επιπέδου με παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν μιλήσω από την πλευρά του δημιουργού και όχι του κοινού, βλέπω φως στα νέα ταλέντα, αισθάνομαι τον αναβρασμό και την ανάγκη για δημιουργία. Μακάρι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να ενισχύσει αυτές τις προσπάθειες και να δοθεί το κατάλληλο έδαφος για να ανθίσει η καλλιτεχνική έκφραση, με την παροχή πόρων και εγκαταστάσεων. Μελλοντικά θα ήθελα να δω ακόμη μια, έστω, κλασική σκηνή πέρα από αυτή της Λυρικής και ευελπιστώ να συνεχίσω να παρακολουθώ το αξιόλογο έργο συναδέλφων χορογράφων και χορευτών που ανεβάζουν το επίπεδο, προωθούν και αναδεικνύουν τον πολιτισμό και τις δυνατότητες της Ελλάδας στον καλλιτεχνικό τομέα.





Η παράσταση απευθύνεται σε ανήλικους άνω των 12 ετών.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τατιάνα Παπαδοπούλου

Χορογραφία-Σκηνοθεσία: Τατιάνα Παπαδοπούλου

Δραματουργία: Κατερίνα Διακουμοπούλου

Σκηνογραφία -Κοστούμια: Τατιάνα Παπαδοπούλου

Βοηθός Χορογράφου & Επιμέλεια Κίνησης: Eυγενία Ψωμιάδου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Ραΐδης

Σύνθεση μουσικής για 3η σκηνή: Νίκος Κανελάκης

Μίξη ήχου: Γιάννης Παρζιάλης

Video Art-Promo Trailer: Μάριος Σπύρογλου

Video Μapping: Σωτήρης Τσολάκης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Τατιάνα Παπαδοπούλου

Οργάνωση Παραγωγής: Aρετή Κουτσικοπούλου

Φωτογραφίες: Jimmys Antoniadis

Χορευτές: Απόστολος Κουσίνας ,Ειρήνη Κυζίρογλου, Ολίνα Οικονομίδου, Αλεξία Παπαδοπούλου, Στάθης Σαββίδης, Ευγενία Ψωμιάδου



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Τατιάνα Παπαδοπούλου είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του, BA Dance Education, MA in choreography and performance, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας σύγχρονου χορού Χορευτές του Βορρά, των αναγνωρισμένων σχολών από το κράτος Arabesque, καλλιτεχνική υπεύθυνη του Φεστιβάλ Χορού Μotum και performers manager του TEDx Thessaloniki, πτυχιούχος της Imperial Society of Teachers of Dancing, κάτοχος του Teaching Certificate (CBTS) και Diploma in Dance Teaching Studies (DDTS) της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Χορού της Unesco).

Η Τατιάνα Παπαδοπούλου είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου (με υποτροφία) με BA Dance Education και μεταπτυχιακές σπουδές MA in Choreography and Performance. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας σύγχρονου χορού “Χορευτές του Βορρά”, των αναγνωρισμένων σχολών χορού από το κράτος “Arabesque”, καλλιτεχνική υπεύθυνη του Φεστιβάλ Χορού Μotum και performers manager του TEDx Thessaloniki. Είναι επίσης πτυχιούχος της Imperial Society of Teachers of Dancing, κάτοχος του Teaching Certificate (CBTS) και Diploma in Dance Teaching Studies (DDTS) της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Χορού της Unesco. Κατόπιν συμμετοχή της σε παγκόσμιο διαγωνισμό (Special Entry), έγινε δεκτή σε ηλικία 16 ετών με υποτροφία στη Royal Academy of Dance στο Λονδίνο, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. To 1991 έγινε μέλος της Seresta Dance Company και έπειτα από πρόσκληση, συμμετείχε στη Freddie Rutz Company με έδρα την Ελβετία. Στο ενεργητικό της έχει αλλεπάλληλες εμφανίσεις ως χορεύτρια και χορογράφος σε εκδηλώσεις όπως: European Youth Festival (Αγγλία), Floriade Festival (Ολλανδία), Prix Volinine (Γαλλία), Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης ΄97, Sani Festival, Festival Unesco, Biennale Νέων Καλλιτεχνών, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βalkan Arts Market, Φεστιβάλ Δημήτρια και Φεστιβάλ Δάσους. Έχει χορογραφήσει τις παραγωγές των “Χορευτών του Βορρά” Χαμένες πατρίδες, Χ.τ.Β., Eξομοίωση, Πάλι από την αρχή, Rom, Ένα κομμάτι ουρανού μου ανήκει, Anima Libera, Και μετά από ένα βαθύ ύπνο..., Τα γενέθλια, Alter Εgo, Carpe... Somnium, Erga omnes..., Τα γενέθλια της Ινφάντα, Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ο μύθος της Μέδουσας και Η Θάλασσα. Yπό την καλλιτεχνική της διεύθυνση, oι “Χορευτές του Βορρά” κρινόμενοι από καλλιτεχνικούς διευθυντές διεθνών φεστιβάλ, επιλέχθηκαν και εμφανίστηκαν στην 4η και 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο Χορού. Η Τατιάνα Παπαδοπούλου είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Χορού της Unesco και μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2018-2020 χορογράφησε τα έργα To Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι και Ρωμαίος και Ιουλιέτα που πραγματοποιήθηκαν σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και για τα βίντεο του Ο.Μ.Μ.Θ. Τον Μάρτιο του 2021 σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και με 20μελή ορχήστρα χορογράφησε για διαδικτυακή προβολή της ΚΟΘ τη μουσική σύνθεση του Dmitri Shostakovich Chamber Symphony in c minor op. 110a, αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους μετά από ανάθεση του Κωνσταντίνου Ρήγου, Διευθυντή Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, χορογράφησε τους Α’ χορευτές της Λυρικής για το διαδικτυακό Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τον Ιούλιο, στo πλαίσιo του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του ΥΠΠΟ, χορογράφησε τη Μέδουσα, η οποία παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Τον Σεπτέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους του Κ.Θ.Β.Ε., σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Ζωή Τσόκανου και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χορογράφησε σε παγκόσμια πρεμιέρα το λαϊκό μπαλέτο του Νίκου Σκαλκώτα Η Θάλασσα.


Συμμετοχές - Εμφανίσεις - Συνεργασίες


102 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page